«Jeg så at det var hjem»

For de fleste barn er et hjem et sted med trygge rammer. Et sted for omsorg og kjærlighet. Ikke alle barn opplever den tryggheten i sitt eget hjem.

Latteren sitter løst hos Vilde (20). Hun er jenta med det store smilet, som ikke ønsker å ta en offerrolle. Dette på tross av opplevelsen med et system som ikke alltid har tatt henne på alvor i forkant av plassering på barnevernsinstitusjon.

Da Vilde var 11 år mistet hun moren brått av kreft, så hun og søsteren måtte flytte til faren på Østlandet. Overgangen skulle vise seg å bli vanskelig. 
- Tiden hos pappa var først og fremst veldig turbulent, og vi fikk ikke mulighet til å føle på den sorgen vi egentlig hadde behov for å få ut. 

Det endte opp med at Vilde og søsteren måtte akuttplasseres i et beredskapshjem fordi det var fare for liv og helse. Dette skulle skje flere ganger før Vilde til slutt ble plassert i et bofelleskap med fire andre ungdommer på en av Human Care sine institusjoner. I en alder av 14 år var det med en forventning om at institusjonen skulle være alt annet enn et «hjem». 
- Jeg forventet at jeg skulle komme til en betongkloss med gitter foran vinduene, men det første jeg så når jeg kom inn i gangen var sko overalt. At frokosten ikke var ryddet opp. Det var bare så normalt. For meg var det fint å se at det var et «hjem» i det jeg tenkte kom til å bli et fengsel.

Selv om de fire årene på institusjon var bra, var det også tøft psykisk. Til tider også en kamp om oppmerksomheten til personalet. 
- Det beste med å være på institusjon var at alle var i samme båt. Jeg tror ikke noen andre enn barnevernsbarn på institusjon forstår rettighetene sine bedre, sier hun og småler.

Livet har forandret seg en del for Vilde i tiden etter oppholdet på institusjon. Etter å ha vært i et «system» i store deler av livet var hun klar for å gjøre noe helt på egenhånd, så hun flyttet til Spania i to år. Nå er Vilde tilbake i Norge, og den største gleden i livet er jobben som styreleder i en frivillig ungdomsorganisasjon. 
- Det å gi noen tilbake er det som i stor grad gir meg mening i livet nå, sier hun.

Søk jobb her
Kontakt oss

Kontakt

Jan André Hansen 
Direktør Barneverninstitusjoner
970 00 232
jan.andre.hansen@human-care.no

Kjøita 25
4630 Kristiansand

Kjeld Christian Fjeldvig
Leder Inntak Barneverninstitusjoner
952 79 549
kjeld.christian.fjeldvig@human-care.no

Kjøita 25
4630 Kristiansand